Condoleances voor Nepal

Het is druk op het consulaat van Nepal, gevestigd in het souterrain van een chique pand aan de Herengracht in Amsterdam. Hulpverleners op weg naar Kathmandu zijn hier voor een visumaanvraag. Ik ook: ik reis naar Nepal met een noodhulp assessment team van Cordaid


De telefoon van het consulaat gaat constant. ‘Het houdt niet op’ zegt de mevrouw van het secretariaat verontschuldigend. Journalisten bellen voor een interview met de consul. Die is net weg naar De Hallen, waar de nationale giro555 inzamelingsactie ‘Nederland Helpt Nepal’ van start is gegaan. Het consulaat zelf organiseert deze week een benefietdiner. Spontaan meldt zich een sponsor aan: een hotelier biedt een locatie en bedienend personeel. 

In de hectiek, op tafel voor een folderrek is een altaar geïmproviseerd. Een opengeslagen reisgids toont een panorama van de Mount Everest. Aan weerszijde staan twee houten beeldjes: rechts een Buddha, links een beeldje van de Hindu god Ganesha. Er brandt ook een paar waxinelichtjes. En er ligt een boek. Het is een condoleanceregister. Eén boek, twee lichtjes – voor de nu meer dan 6000 slachtoffers.

Ik denk aan hun familieleden. Al de mensen, die de aardschokken weliswaar overleefden maar die dierbaren hebben verloren. Dat zijn er veel. 

Ik teken het condoleanceregister. Er ligt een flyer naast – van giro555. ‘Geef nu!’ staat erop. ‘…aan die familieleden’ denk ik erbij.