Onder een tentzeil op je eigen erf

Op weg naar een distributie van tentzeilen in het Kavre district, stopt Ghandra Shrestha, de chaufeur van Caritas Nepal bij een huis. ‘Dit is mijn geboortegrond’ zegt hij. Het huis is van zijn familie. De buren en de rest van het dorp zijn allemaal familieleden en bekenden.


Trots poseert Ghandra voor z’n huis. Het huis staat nog overeind zo lijkt het, maar de achterkant blijkt ingestort. De andere huizen in het dorp hebben de aardbeving goed doorstaan – met één uitzondering: de boerderij van Buddhi Bahardur Banuar ligt helemaal in puin.

Buddhi (75) was alleen thuis toen de aardbeving begon. De rest van zijn familie was aan het werk op het land of in de stad. 

Hij raakte gewond aan zijn hoofd en knie door neervallend puin, en kwam vast te zitten. Hij kon zich nauwelijks bewegen. Een search & rescue team van het Nepalese leger heeft hem uit het puin gehaald.

Door het instorten van de boerderij is de familie van tien personen nu dakloos. Zes van hen bivakkeren met Buddhi onder een tentzeil op het erf van de boerderij. 

Ondanks de omstandigheden prijst Buddhi zich gelukkig. Er zijn in het dorp geen slachtoffers gevallen en er is voldoende voedsel. De watertank is kapot maar die is snel gemaakt. Zijn enige zorg is dat de boerderij weer wordt opgebouwd. De oogst wordt nu binnengehaald, en de familie heeft de mankracht niet om snel aan de slag te gaan.